Laat je niet ontmoedigen

Datum

Ik werd wakker met deze zin in mijn hoofd: ‘Laat je niet ontmoedigen.’ Meteen moest ik denken aan het boek Jozua. In hoofdstuk 1 krijgt Jozua instructies van God vlak voor het volk Israël het beloofde land in gaat nemen. Een prachtig hoofdstuk, ook voor vandaag.

Vergeet niet wat Ik tegen je heb gezegd:
‘Wees vastberaden en vol vertrouwen!’
Wees dus nooit bang. Want Ik, je Heer God, ben met je, waar je ook gaat.’
(Jozua‬ ‭1‬:‭9‬ ‭BB‬‬)‬‬‬

Hoe mooi is deze wisselwerking: wij vertrouwen op God en Hij gaat met ons mee. Wij mogen vastberaden zijn en kiezen voor geloof in plaats van angst. Dan wijkt Hij niet van onze zijde. Hij leidt ons en Hij baant de weg. Dat vraagt iets van ons: de keuze om op Hem te vertrouwen. Niet de makkelijkste weg, want we stellen ons eigen inzicht nog best wel eens boven de leiding van God. Meestal vertellen onze omstandigheden een ander verhaal.

Dan kiezen we liever voor Eigen-Wijsheid…

Toch is kiezen voor geloof in Hem wel de meest verstandige keuze. Als je op de Heer vertrouwt, baant Hij de weg (Spreuken 3:5-6) en ontvang je nieuwe kracht (Jesaja‬ ‭40‬:‭31‬). En nog zoveel meer! Denk je eens in, de Almachtige God die met jou is. Die voor jou is. Dit jouw voorhoede en achterhoede is. Die baant voor jou de weg!

Wie of wat kan er dan nog tegen jou opstaan? Dat besef geeft nieuwe moed en kracht. Ontmoediging krijgt geen ruimte in je denken.

‬‬Helden uit de Bijbel

Heel de Bijbel staat vol verhalen van mensen die zich niet hebben laten ontmoedigen. Ze gingen stug door in gehoorzaamheid aan wat God gezegd had. Ondanks dat er veel in werking werd gezet om hen op te laten geven.

  • Noach bouwde een ark, jarenlang. Terwijl niets erop wees dat dat iets was dat handig zou zijn. – Tot het ging regenen…
  • Esther kwam op voor haar volk, terwijl er reële kans was dat ze hierom gedood zou worden. – En God was met haar en het volk werd gered.
  • Daniel weigerde zijn gebedsleven op te zeggen en werd in de leeuwenkuil gegooid. – En het werd ochtend en hij leefde nog.
  • Nehemia kreeg veel tegenstand tijdens de herbouw van Jeruzalem. – En in zes maanden was het werk klaar.
  • Abram liet zijn vertrouwde omgeving achter en ging op reis met heel zijn hebben en houwen. Zonder dat hij wist waar hij heen geleid zou worden. – En God gaf hem grote beloftes en veranderde zijn naam in Abraham (vader van vele volken)

Maak die keuze!

Ik weet niet hoe het voor jou is, maar ik kan deze bemoedigende verhalen in de Bijbel erg goed gebruiken. Soms schudt alles om me heen, of lijkt het precies de tegenovergestelde kant op te gaan als wat God heeft gezegd. Juist in die momenten is de keuze voor vertrouwen op God zo moeilijk. En toch! Wanneer ik dat doe, is er elke keer weer een bovennatuurlijke vrede en vreugde beschikbaar. Zo vanuit de hemel. Ik maak de keuze en Hij voorziet in wat ik op dat moment nodig heb.

‘Laat je niet ontmoedigen.’ Het was bijzonder om zo wakker te worden, met deze reminder zo vanuit het Woord van God. Ik mag gewoon door wandelen aan Zijn hand en vertrouwen dat Hij de weg weet.

Gebed vanuit het Woord

Tegen jou wil ik dit vandaag zeggen: Geef niet op, blijf standvastig staan in gehoorzaamheid aan God en vertrouw op Zijn hand in je leven. Dit gebed kan je daarmee helpen:

Ik laat me niet ontmoedigen.

U gaat voor me uit. U staat me bij en u wijkt geen moment van mijn zijde. Waar ik ook heen ga, u bent bij me. Net als mijn schaduw bent u altijd dichtbij mij. Daarom ben ik niet bang. Ik ben vastberaden en vol vertrouwen om uw weg te gaan.

En het mooie is, wanneer ik op u vertrouw, dan krijg ik nieuwe kracht. Ik kan met volle kracht vooruit en toch word ik niet moe. Ik blijf in beweging, maar ik raak niet uitgeput. Juist als ik niet opgeef, groei ik in geloof. Alles wat ik voor u doe, zal beloond worden. Halleluja!

Ook al komen er zware, moeilijke dingen op mijn pad, dan bent u met mij en troost u mij. En u zorgt ervoor dat mij niets kan overkomen, u beschermt mij. U bent een Beschermer die nooit slaapt, u let altijd op. U bewaart mijn leven. U zal mij beschermen waar ik ook ben, waar ik ook ga, nu en voor altijd.
‭‭
(Deuteronomium 31:8, Jozua‬ ‭1‬:‭9, Jesaja‬ ‭40‬:‭31, Jakobus‬ ‭1‬:‭2‬-‭4,‬‬ 1 Korintiërs‬ ‭15‬:‭58,‬‬‬ Psalm‬ ‭23‬:‭4, Psalm‬ ‭121‬:‭1‬-‭8)

More

articles