Strijd in je denken: de reus gaat omver

Datum

Ik weet niet of je het herkent, maar de laatste tijd had ik wat extra last van strijd in mijn denken. Want ook al ben ik Zijn dochter, ik heb er zelfs een boek over geschreven, ik denk niet altijd vanuit deze identiteit als kind van God. Soms geloof ik de gedachten die als pijlen op me af worden geschoten, zoals gedachten van schuld, onzekerheid, schaamte, leugens en depressieve gevoelens.

Een paar weekenden terug zat ik daar middenin. Er was een soort donkere wolk om me heen, waar ik ook even niet van wist hoe ik er uit moest komen. De gedachten leken zo waar. Op een bepaald moment besloot ik om even stukje te gaan fietsen. Maar ook op de fiets bleven nare gedachten komen. Ik ging ergens zitten in het park en belde mijn moeder. Ik vertelde deze gedachten aan haar en ze zei: “Die gedachten zijn niet van jou, he?” Gek genoeg had ik het echt niet door. Haar opmerking was heel verhelderend. Het was strijd, de vijand viel me aan. Gek toch, dat ik dat gewoon even helemaal niet door had?

Het hielp me meteen uit de donkere wolk, omdat ik een ander perspectief kreeg. De vijand viel me aan en daarbij ook wat God in mijn leven aan het doen is. Hupsakee, daar werd ik ineens weer bewust van mijn identiteit als Zijn dochter. Wat is het belangrijk dat we mensen om ons heen hebben die ons helpen herinneren wie we zijn door Jezus. En die ons helpen de vijand te ontmaskeren!

David en Goliath

De volgende ochtend keek ik het wekelijkse ochtendgebed van Tessa van Olst. Dat is trouwens echt een aanrader, elke maandagochtend om 7 uur kun je live meedoen met haar online gebed via verschillende social media kanalen. Tessa deelde die ochtend over 1 Samuel 17 waar het verhaal van David en Goliath beschreven staat. Ze had in een gesprek hierover een openbaring gekregen: iets wat ze daarvoor nog niet zo had gezien.

David komt in het Eikendal waar Goliath al 40 dagen het volk van Israël uitdaagt. Ze zijn erg bang. En zoals je weet gaat David de vijand tegemoet en hij verslaat Goliath. Wat mooi is in dit verhaal is dat David uitgaat van zijn identiteit in God.

Goliath daagt niet David en het volk uit, maar hun God. Ze zijn van Hem.

David zegt: “Hoe durft die ongelovige Filistijn het leger van de levende God uit te dagen? (…) ..ik kom naar jou toe namens de Heer van de hemelse legers, de God van het leger van Israël, de God die jij hebt uitgedaagd. (…) Want de Heer Zelf strijdt voor ons. Hij geeft jullie in onze macht.”
(‭‭1 Samuel‬ ‭17‬:‭26‬, ‭45‬-‭47‬ ‭BB‬‬)

Of, in mijn woorden: “Kom je aan mij, dan kom je aan Mijn God! Want ik hoor bij Hem. En pas maar op want Hij is mega krachtig en hij vecht voor mij!”

Schreeuwende reuzen aanpakken

Dat geldt ook voor jou en mij. We hebben allemaal wel reuzen die ons soms heel hard leugens in onze oren schreeuwen. En dat geschreeuw kan best intimiderend zijn. Maar het is heel goed om te weten dat deze reuzen jou niet alleen aanvallen, ze gaan in tegen de levende God. Jij bent Zijn zoon of dochter! Wanneer de vijand ons uitdaagt en aanklaagt, doet hij dat dus eigenlijk tegen de God van de hemelse legers. Want we horen bij Hem. Zodra je dat weer beseft, dan is er een switch in je gedachten. Dan komt er weer strijdkracht in je om die vijand aan te pakken. En dat hoeft soms maar met een paar kleine steentjes.

Hoe dealen we dan met deze reuzen?
Welke steentjes kunnen we gebruiken?
Hoe maken we die schreeuwende reus een kopje kleiner?

Ten eerste is het belangrijk dat de gedachten zichtbaar worden. Bij mij was dat door er eerlijk over te praten met iemand die ik vertrouw. Gewoon aan het licht brengen, zodat Gods waarheid erbij kan komen. Pas wanneer de leugens en nare gedachten zichtbaar worden, kunnen we ermee afrekenen. God wil ons daarmee helpen.

Zodra ze zichtbaar worden, kunnen we gaan afrekenen met de leugens die de vijand als pijlen op ons afvuurt. Soms kan dat gewoon in de binnenkamer, samen met God en Zijn Woord. Want daar staat alle waarheid in die we nodig hebben. Soms door een preek te luisteren. En soms door eerlijk te zijn naar iemand in je omgeving, zoals ik naar mijn moeder.

Dit kun jij doen:

1. Kijk de nare gedachten in de ogen
Schrijf ze op of spreek ze uit tegen God of iemand die je vertrouwt. Zo breng je ze aan het licht.

2. Zet er de waarheid tegenover.
Zoek in de Bijbel naar een tekst dat je als wapen kan gebruiken, of vraag aan God wat Hij je erover wil zeggen.

3. Leg de reus het zwijgen op.
Jij mag gaan staan in je identiteit als geliefd kind van de Allerhoogste. “Hallo, je komt niet alleen aan mij, maar aan de Heer van de hemelse legermachten. Hij strijd voor mij! En nu wegwezen!”

More

articles